Bescherm jezelf met een vaginale ring

Als je jezelf wil beschermen tegen een hiv-besmetting, dan kan je het beste een vaginale ring laten plaatsen met anti-virale medicatie.  Het preventiemiddel houdt hiv heel lang tegen. De kunststofring bestond al een tijdje, maar nu pas kon die worden getest. De ring geeft de twee bekendste hormonen af: oestrogeen en progestageen.

Je plaatst ‘m in je vagina rond je baarmoedermond om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. De kans dat je toch zwanger wordt is 0,3%. De kans is dus ook erg miniem. Gelukkig maar, anders zou het bestaan ervan een beetje onzinnig zijn.

Veelbelovende toekomst
De siliconen zijn nog niet erg succesvol. Je leeftijd kan de werking ervan beïnvloeden. Vanaf je 25e levensjaar is het slagingspercentage ongeveer 60%. Als je onder de 25 jaar oud bent, is dit nog maar 10%.

Volgens onderzoeken kunnen hiervoor twee redenen zijn. De geslachtsorganen van jongere vrouwen zijn infectiegevoelig of die groep vrouwen neemt de instructie om het te vervangen met een korreltje zout.

Groot voordeel

Met deze aanpak heb je wel de volledige controle over je seksleven, ook als jouw partner geen condoom wil gebruiken. De ring is trouwens erg goedkoop: zo’n 5 euro. Je kunt deze 4 weken dragen en daarna moet je uiteraard een nieuwe plaatsen.

Keuze
De directeur van SOA Aids Nederland spreekt van goed nieuws. Louise van Deth: ‘’Juist vrouwen zijn het slachtoffer van de aidsepidemie in de wereld. Aids is doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen jonger dan 25 jaar. Het is dus van het allergrootste belang dat er goed werkende en veilige hiv-preventiemiddelen voor vrouwen beschikbaar zijn’’.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*