Gonorroe: sluipmonster

Uit een onderzoek van de GGD in Amsterdam blijkt het dat er getest kan worden of een gonorroe-infectie is genezen of niet. Dit kan waarschijnlijk al na een weekje. En dat is snel. Volgens de behandelrichtlijnen hoeft er niet per se getest te worden na een tijdje om te kijken of een infectie werkelijk is genezen of niet. Ja, tenzij je nog steeds lichamelijke klachten hebt.

Er is een toename van antibioticaresistentie. Deze resistentie houdt in dat de medicijnen die wereldwijd gebruikt worden hiervoor, eigenlijk gewoon steeds meer hun werking verliezen. De resistentie wordt opgespoord door te testen of de gonorroe-infectie genezen. Er kan een hele belangrijke stap worden gezet om nieuwe richtlijnen op te stellen voor de controle van een al dan niet geslaagde behandeling. Dit is dus mogelijk met de nieuwe, concrete kennis over het testmoment!

Een gonorroe-infectie geneest niet per definitie. Dit geldt voor veel infecties die gewoon niet zomaar te genezen zijn. Tussen maart en oktober 2014, dus een tijdsbestek van 7 maanden, werden ca. 80 mensen met gonorroe onderzocht die behandeld waren op de SOA-polikliniek van de GGD Amsterdam. Er kan na een of twee weken getest worden of gonorroe genezden is. De exacte duur hangt heel erg af van de gebruikte soort test. Er zijn er meerdere.  Verder kwam naar voren dat ondanks een geslaagde behandeling, de testen heel soms nog een keer een positieve uitslag gaven. De veroorzaken en de betekenis hiervan moeten worden onderzocht.

Gonorroe is een enorm veel voorkomende soa. Een falende behandeling kan nare gevolgen hebben: eierstokkenontsteking, onvruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij de man kan het leiden tot een ontsteking van de prostaat. Als een vrouw gonorroedrager is en ze is ook nog eens zwanger, dan kan het kindje blind worden.

De medicijnenresistentie van gonorroe neemt toe in Azië en Europa. Medicijnen blijken bij lange na niet altijd werkzaam en dat is een zorgelijke  ontwikkeling. Als de behandeling van gonorroe faalt, dan is een tweede behandeloptie noodzakelijk. Anders kan de persoon in kwestie niet genezen. Amsterdams GGD-onderzoek helpt beleidsontwikkelaars en –makers om bijdetijdse richtlijnen op te stellen.

 

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*