5 misverstanden over SOA’s

Rondom seksueel overdraagbare aandoeningen doen veel indianenverhalen de ronde. Je mond valt soms open van verbazing welke vragen mensen stellen. Vragen waarvan je eigenlijk dacht – of in ieder geval hoopte – dat ze toch wel duidelijk zouden zijn. Vooral bij jongeren blijkt vaak dat steeds meer ouders en scholen seksuele gezondheid helemaal niet bespreken. Ik heb de meest gehoorde misvattingen maar eens opgesomd.

Soa van WC-bril

Deze misvatting wordt maar al te vaak grappig gebruikt. Maar vergis je niet, velen denken nog steeds dat je een Soa kunt oplopen van een vieze WC bril. Onzin! Een WC bril, al is ie nog zo vies, levert je geen Soa op.  Er zijn voorbeelden van Soa’s, bijvoorbeeld de parasiet Trichomonas, die je eventueel zou kunnen oplopen door een vieze handdoek. Die dan overigens wel intiem gebruikt dient te worden. Maar deze manier van overdracht als smoes gebruikt door overspelige partners dan dat ze echt een risico voor de volksgezondheid vormen.

Soa van tongzoenen

Helemaal onwaar is deze misvatting niet. Een aandoening als Herpes is inderdaad overdragen door tongzoenen. Maar dit is niet het type Soa dat nou direct voor veel problemen zorgt. Soa’s die wel voor problemen zorgen, denk aan Chlamydia, Gonorroe, HIV en Lues (Syfilis), kunnen niet door tongzoenen over worden gebracht. En nog even voor de duidelijkheid, een koortslip wordt veroorzaakt door Herpes. Dit wordt dus vaak niet als Soa behandeld. Genitale Herpes is een ander verhaal…

Geen klachten = geen Soa

Vaak denken mensen dat zolang ze geen klachten hebben ze geen Soa hebben opgelopen. Fout! Klachten zijn in geval van Soa’s niet de juiste weg om te constateren. Veel Soa’s geven geen klachten. Zo gaat Chlamydia vaak niet gepaard met symptomen. Je merkt het dus gewoon niet. Maar die infectie kan er wel degelijk zijn, schade aanrichten en doorgegeven worden. Ga niet louter af op klachten. Gebruik je gezond verstand. Als je risico hebt gelopen is testen de enige manier om zekerheid te krijgen.

Zo snel mogelijk testen

Een ook deze hoor je maar al te vaak. Een Soa is niet direct op te sporen. Als jij gisteren onveilige seks hebt gehad kan je vandaag nog niet testen. Soa’s hebben een incubatietijd die moet verstrijken voordat testen zin heeft. Zo moet je bij Chlamydia toch al snel rekening houden met 10 tot 14 dagen voordat de bacterie überhaupt aan te tonen is. Bij Hiv is die periode nog veel langer. Je dient dus te wachten tot je gaat testen tot deze periode is verstreken. Test je toch eerder? Dan heb je kans dat vals negatief test. Omdat de Soa niet is aan te tonen zal je negatief testen. En wellicht is dit onterecht…

Maar één keer onveilige seks…

Als laatste veelgehoorde misvatting geldt dat sommigen denken dat je na één keer onveilige seks geen risico loopt. Dat is absoluut verkeerd. Ik zal niet snel beweren dat het risico enorm groot is na een keertje. Maar weet dat de kans op Chlamydia 50 procent is bij iedere vrijpartij (als de partner besmet is uiteraard). Chlamydia is daarmee de besmettelijkse Soa. Je loopt hem erg snel op en dat kan dus ook na één keer.

Door de jaren heen heb ik nog wel wat andere misvattingen gehoord. Soms grappig, maar vaak toch wel verbazingwekkend. Twijfel je of je een Soa hebt? Stel je vragen bij huisarts of GGD.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*