Anoniem op SOA testen met Openlab

Een nieuwe speler maakt het mogelijk jezelf anoniem en toch betrouwbaar te testen op onder andere Soa’s (Chlamydia en Gonorroe). Het Rotterdamse Openlab lanceerde eerder deze week vijf producten om zelf aan de slag te gaan met het opsporen van SOA. Hiermee wordt een alternatief geboden voor huisarts en GGD. Tests dienen online te worden aangeschaft en de uitslag is online anoniem op te vragen met een unieke code. Analyses vinden plaats in laboratoria om zo toch dezelfde betrouwbaarheid te kunnen garanderen als huisarts of GGD.

Een interessante ontwikkeling. Niet iedereen laat zich namelijk testen via huisarts of GGD. En zeker sinds de GGD het gratis testen lastiger heeft gemaakt, zal een groter deel van de populatie niet of minder vaak laten testen. Openlab zou dit gat kunnen opvullen. Anonimiteit maar vooral ook het gemak zouden best wel eens een oplossing kunnen zijn voor een groot deel van de verschillende risicogroepen.  Analyse in CCKL gecertificeerde laboratoria zijn een garantie voor dezelfde kwaliteit als huisarts of GGD. Voor nazorg moet je wel nog naar de huisarts. Logisch ook, een online speler kan niet zomaar recepten voorschrijven om de behandeling te starten.

Transparantie

Een belangrijk aspect van de test is de transparantie. Gebruikers weten vooraf precies wat de prijzen zijn die ze betalen en op welke aandoeningen getest wordt. Ook is vooraf duidelijk wat de mogelijke vervolgstappen zijn. Een test bij Openlab kost tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van de analyses. “Via Openlab willen wij onze gebruikers de keuze geven om eventuele aandoeningen zelf op te sporen. De regie ligt bij de gebruiker; ‘patient empowerment’”. Door onze tests laagdrempelig, betrouwbaar en 100% anoniem te maken, is er geen excuus meer om je niet te laten te testen. Naast de SOA-test biedt Openlab ook een test voor het opsporen van bacteriële vaginose. In de toekomst moeten meer aandoeningen met Openlab kunnen worden opgespoord.

Geen thuistest

Openlab is geen thuistest. Dit wordt benadrukt. En wij begrijpen wel waarom: de thuistest ligt onder vuur. De betrouwbaarheid ervan is onder de maat en in geval van Soa’s is dit zeer ernstig. Iemand met een vals positieve uitslag naar de arts sturen levert werk en kosten op. Maar helemaal erg is iemand vals negatief noemen en het vervolgens dus toelaten dat iemand de Soa verspreidt. In geval van HIV is het helemaal een drama. Maargoed, Openlab is dus geen thuistest. De tests van de startup kennen letterlijk dezelfde betrouwbaarheid (sensitiviteit en specificiteit) als huisarts en GGD. Openlab levert bijsluiters, videos, blogs en online uitleg als voorlichting. Iedereen moet zichzelf op deze manier kunnen laten testen. Volledig anoniem dus.

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. De kosten van een SOA test - SOA-blog.nl

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*