Chlamydia en onvruchtbaar raken?

Wist je dat chlamydia de belangrijkste oorzaak is van een bekkeninfectie?  Hierbij zijn het baarmoederslijmvlies, de eileider, eierstokken en de andere organen die in dit gebied liggen ontstoken. In meer dan 80 procent van de gevallen worden de ziektekiemen die een bekkeninfectie veroorzaken via seksueel contact doorgegeven. In ongeveer 40 a 50 procent van de gevallen is een chlamydia infectie  de oorzaak!

Het grote gevaar van chlamydia is dat het gros van mensen dat ermee besmet is dit niet doorheeft. Zo merkt maar liefst 60 procent van de vrouwen met chlamydia niets  van de besmetting en ook 50 procent van de mannen met een chlamydia besmetting  heeft geen (duidelijke) klachten.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid

Doordat veel van de met chlamydia besmette personen niets door heeft laat men zich niet tijdig behandelen. Dit kan uiteindelijk leiden tot serieuze gezondheidsproblemen als chronische buikpijn en buitenbaarmoederlijk zwangerschappen. Maar het niet tijdig laten behandelen van een chlamydia infectie kan ook onvruchtbaarheid tot gevolg hebben!

De infectie kan op de lange termijn namelijk leiden tot verklevingen en littekenweefselvorming in de eileiders. De eileiders kunnen hierdoor vernauwen of zelfs verstopt raken, waardoor deze niet meer goed functioneren. Jaarlijks worden naar schatting zo’n 1.000 vrouwen onvruchtbaar als gevolg van een chlamydia besmetting.

Symptomen en behandeling

Klachten die kunnen wijzen op een chlamydia infectie zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen, meer of andere afscheiding dan anders, tussentijdse bloedingen, pijn en/of bloedverlies tijdens of na het vrijen en pijn in de onderbuik. Wanneer je na onveilig seksueel contact (zelfs al is er al enige tijd verstreken) één of meerdere van deze klachten ervaart, dan is het verstandig om een soa test te doen. Indien hieruit blijkt dat je daadwerkelijk een chlamydia infectie hebt opgelopen dan wordt er een antibioticakuur voorgeschreven. Na deze behandeling treedt er echter geen immuniteit op, het is zelfs zo dat de kans op onvruchtbaarheid naar meerder infecties groter is. Het is dus verstandig om na een besmetting geregeld te testen.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*