Chlamydia – symptomen en behandeling

Chlamydia (Chlamydia Trachomatis) is de meest voorkomende bacteriële soa bij personen tussen de 15 en 30 jaar oud, naar schatting krijgen jaarlijks 60.000 Nederlanders met de infectie te maken. Bij een groot gedeelte van de vrouwen (70%) verloopt de infectie echter zonder klachten en ook 50 procent van de geïnfecteerde mannen heeft nergens last van. Het risico hiervan is dat mensen die chlamydia hebben hier vaak te laat achterkomen waardoor de soa onbedoeld wordt doorgegeven of zelfs blijvende schade kan aanrichten!

Besmetting

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Deze bacterie kan leiden tot ontstekingen aan de urinebuis, endeldarm, baarmoederhals, eileiders, bijballen, buikvlies, ogen en gewrichten. De kans op een besmetting met chlamydia is relatief groot, hierbij is de kans dat een vrouw besmet wordt door een man groter dan andersom. Eventuele klachten ontstaan over het algemeen na 7 tot 21 dagen. Je kunt jezelf beschermen tegen chlamydia door tijdens het vrijen een condoom te gebruiken.

Symptomen bij vrouwen met chlamydia

Bij veel van de geïnfecteerde vrouwen openbaart de infectie zich helemaal niet. Bij de 30 procent van de vrouwen bij wie dit wel gebeurt, ontstaan er na ongeveer  1-3 weken de volgende klachten:

  • Pijn/branderig gevoel bij het plassen
  • Onderbuikpijn
  • Pijn tijdens het vrijen
  • Toename of verandering van de vagina afscheiding en bloedverlies (tijdens of na het vrijen)
  • Indien de infectie in de anus zit dan kan dit leiden tot jeuk, pijn of slijmerige afscheiding uit de anus.

Symptomen bij mannen met chlamydia

Ook veel geïnfecteerde mannen weten niet dat zij chlamydia hebben, maar over het algemeen ervaren zij eerder klachten dan vrouwen. Het gaat dan om:

  • Pijn/branderig gevoel bij het plassen.
  • Een waterige of pusserige afscheiding uit de penis (met name ’s ochtends)
  • Pijn in de balkzak
  • Pijn bij het poepen

Mogelijke gevolgen van chlamydia

Indien een chlamydia infectie niet op tijd wordt behandeld, dan kan dit bij vrouwen tot een infectie in de baarmoeder, eileider of aan het buikvlies leiden. Uiteindelijk kan dit leiden tot ernstige vruchtbaarheidsproblemen, jaarlijks raken maar liefst 1.000 onvruchtbaar als gevolg van Chlamydia trachomatis! Maar ook buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en (chronische) buikpijn worden toegeschreven aan een infectie.

Bij mannen zien we over het algemeen minder complicaties, bij slechts 4% van de gevallen stijgt de infectie naar de bijbaal of het prostaat. Chlamydia kan ook bij mannen voor vruchtbaarheidsproblemen leiden, maar de kans hierop is aanzienlijk kleiner dan bij vrouwen. Wel is de kans dat de afweerstoffen die het lichaam tegen de bacterie aanmaakt reageren tegen de lichaamseigen structuren stukken groter dan bij vrouwen.  Dit kan leiden tot gewrichtsklachten en  ontstekingen aan de plasbuis, de ogen en de huid.

Behandeling

Een Chlamydia trachomatis infectie kan eenvoudig met antibiotica worden behandeld. Vaak is een eenmalige dosis antibiotica al voldoende. Voor de behandeling van een infectie in de anus staat over het algemeen één tot drie weken. Na de behandeling ben je niet resistent, je kunt dus weer opnieuw een infectie oplopen wanneer je onveilig vrijt! Het is daarom verstandig om na een half jaar weer te controleren of je niet opnieuw bent besmet.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*