De kosten van een SOA test

kosten soa test

Een SOA test kost tegenwoordig voor de meeste Nederlanders geld. Dit was lange tijden anders maar door bezuinigingen vanuit de overheid is het gratis testen aan banden gelegd. Momenteel kunnen homomannen (MSM) en jongeren tot 24 jaar nog gratis bij de GGD terecht. Maar ook alleen als erg geen wachtlijsten zijn. En momenteel kampen de GGD’s in de grote steden met wachtlijsten. Vaak worden ook mensen uit de risicogroepen doorverwezen naar de huisarts. En bij de huisarts gaat de teller gewoon lopen. Wat kost nou zo’n SOA-test?

Een SOA-test is een verzamelbegrip voor een test op seksueel overdraagbare aandoeningen. En die aandoeningen komen in allerlei vormen en maten. Van veelvoorkomende SOA’s als Chlamydia tot exotische SOA’s waarvoor je naar speciale ziekenhuizen moet om ze op te sporen. Bij de huisarts en GGD houdt de SOA-test vaak in dat je getest wordt op Chlamydia en Gonorroe. Dit zijn de twee meest voorkomende SOA’s in Nederland, ongeacht de risicogroep. Dit wordt getest op basis van urine bij mannen en een swab bij vrouwen. Soms komt er een keel- en/of anaalswab bij kijken, afhankelijk van de anatomische locaties waar je sex hebt gehad. Als er wat uitgebreider getest wordt, wordt er ook naar HIV en Syfilis gespoord. Bij homomannen is de HIV-test vrijwel standaard geworden. HIV en Syfilis worden opgespoord uit bloed.

Prijzen SOA test

Je betaalt per analyse en per SOA wordt een analyse uitgevoerd. Een SOA-test op 2 SOA’s? Dan ook 2 analyses en dus 2 keer betalen. De kosten verschillen per GGD en arts, dit verschil zit hem in de prijzen die het laboratorium hanteert. Een lab factureert gemiddeld rond de 45 euro per analyse. Een SOA-test op 4 SOA’s kan dus gemakkelijk 180 euro kosten. Bevind jij je niet in een risicogroep? Let dan goed op, je betaalt dit dan zelf. Als je naar de huisarts gaat, ongeacht een risicogroep, betaal je dit sowieso zelf. Het consult bij de huisarts is overigens gratis. De verzekeraar dekt het consult gelukkig nog wel, maar de analyses en eventuele opvolging niet.

Een huisarts zal standaard op minimaal 2 SOA’s testen: Chlamydia en Gonorroe. Symptomen kunnen ontbreken en daarom kan je het best ‘breed’ getest worden, dus op meerdere SOA’s tegelijk. Afhankelijk van je seksuele activiteiten kan er ook op HIV en Syfilis worden getest.

De kosten van een SOA-test zie je terug in je eigen risico. De kosten voor een laboratoriumonderzoek gaan van je eigen risico af. Medicijnen bij een positief resultaat trouwens ook. Je betaalt zelf voor het antibioticum. Een SOA-test is dus niet goedkoop. Vraag van te voren aan de arts wat de kosten precies zijn want er zijn tegenwoordig steeds meer alternatieven, zoals het alternatief waar we vorige week over schreven.

Bronnen:
SOA Aids Nederland
Wat kost een SOA-test?

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*