Een Soa-test doen

Het kan zelf de beste overkomen, in het heetst van de strijd vergeet je een condoom te gebruiken wanneer je na het stappen bij dat ene leuke meisje wordt uitgenodigd. De volgende dag, wanneer de alcohol is uitgewerkt, kom je bij zinnen en blijft die ene vraag door je hoofd spoken: wat nou als ze misschien een soa had?! Om een einde te maken aan dit knagende gevoel kun je het beste een soa-test doen.

Je kunt contact opnemen met je huisarts om er een soa-test laten doen. Wanneer je tot een zogenaamde risicogroep behoort, dan kun je jezelf zelfs gratis en antoniem laten onderzoeken bij één van de centra van de GGD. Onder de risicogroepen vallen bijvoorbeeld jongeren tot 24 jaar, homoseksuelen en prostituees. De eventuele klachten en de manier waarop je seks hebt gehad bepalen op welke manier de soa-test uitgevoerd wordt. Daarom heb je voordat de soa-test wordt uitgevoerd eerst een kort gesprek met de specialist.

Urine onderzoek

Aan de hand van urineonderzoek kan worden vastgesteld of je besmet bent met gonorroe of chlamydia. Bij een infectie bevinden zich in de urine bacteriën die kunnen wijzen op een infectie.  Vooral bij mannen is dit een zeer betrouwbaar onderzoek. Vroeger werd er wel eens onderzoek gedaan door met een wattenstaafje in het bovenste deel van de plasbuis te gaan, maar dit wordt tegenwoordig gelukkig bijna nooit meer gedaan.

Vaginale swab

Vrouwen kunnen voor het onderzoek op chlamydia en gonorroe beter een vaginale swap bij zichzelf afnemen. Hierbij wordt er een wattenstaafje langs de vaginawand gehaald zodat er wat cellen voor onderzoek worden afgenomen.

Anale swab

Bij mannen die anale seks hebben gehad wordt er een anale swab afgenomen. Hierbij wordt er een wattenstokje enkele centimeters in de anus geschoven. Net als bij een vaginale swab worden er op deze manier cellen verzameld voor onderzoek.

Bloedonderzoek

Er wordt ook wel eens bloed afgenomen, dit wordt onderzocht op de aanwezigheid van syfilis, hiv en hepatitis B (tenzij je hier tegen ingeënt bent)

Herpes genitalis en genitale wratten zijn eenvoudiger te aan te tonen, de verpleegkundig of arts kan eenvoudig een diagnose stellen door de blaasjes of wratjes op of rond de geslachtsdelen te bekijken. De specialist kan eventueel wat materiaal afnemen en voor laboratoriumonderzoek opsturen.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*