Een SOA, is Tinder schuldig?

Hoogtepunt 
Seksueel overdraagbare aandoeningen  hebben een hoogtepunt bereikt in het aantal soa-gevallen. Sommige gezondheidsinstellingen zijn van mening dat dit een link heeft met de toenemende digitalisering, dus ontwikkeling van apps en websites, maar lang niet al die instellingen zijn het hiermee eens. Vooral Tinder, Badoo en Grindr worden als ‘boosdoeners’ gezien, omdat zij totaal vreemden aan elkaar bindt via het internet. In veel Amerikaanse staten zien ze absoluut een toename. We leven eigenlijk in een tijdperk waarin het ‘normaal’ is om gewoon seks te hebben zonder de belofte of wens om een traditionele romantische relatie aan te gaan. Het probleem met soa’s is vooral HOE je seks hebt en niet zozeer met hoeveel sekspartners. Want als jij meerdere malen seks hebt, maar het wel veilig doet, dan is de kans kleiner.

Klinisch beloop soa
In een Amerikaanse staat geeft een arts aan dat het aantal gonorroegevallen in 2015 zo’n 80% hoger was dan in 2014. Dat is een heel groot verschil tussen twee jaren. Er zijn alleen al dit jaar 1100 mensen door een soa geteisterd. Syfilis, een SOA-soort met een wisselvallig klinisch beloop, komt in 2015 twee keer zoveel voor als in 2014. Dat is dus een verdubbeling. Twee belangrijke groepen lopen een groter risico op een ernstig beloop van de syfilisinfectie: de hivpositieve patiënten en zwangere vrouwen. Voor de laatste groep is het vooral gevaarlijk voor de embryo. Patiënten met meerdere infecties zijn vatbaarder voor andere infecties. Hivpositieve patiënten hebben een lagere weerstand, zij hebben ook een groter syfilisrisico. Onbehandelde syfilis bij zwangere vrouwen leidt in ongeveer de helft van de gevallen tot vroeggeboorte van het kindje of tot sterfte in de periode van de geboorte.

MSM
Mannen die seks hebben met mannen (MSM’s) lopen het meest risico op seksueel overdraagbare aandoeningen. Als je een man bent die seks heeft met mannen, dan is het een goede zaak om op de hoogte te zijn van soa’s en hiv. Ook is het handig om te weten hoe je besmetting (grotendeels) kunt voorkomen. Je maakt het jezelf makkelijker! Op deze manier kun jij voor, tijdens en na de seks weloverwogen keuzes maken.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*