Eerder testen op hiv

Omdat testen op hiv door veel artsen nog  steeds niet als een standaardprocedure wordt beschouwd worden veel patiënten onnodig laat op hiv getest. Dit is te lezen in het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde in een artikel van hoogleraren kees Brinkman en Jan van Bergen.  Uit het artikel blijkt dat 75 procent van de patiënten die pas laat de hiv-diagnose krijgen, er in het ziektebeloop zich veel eerder een moment heeft voor gedaan om een hiv-test te doen. De twee hoogleraren roepen Nederlandse artsen dan ook op om alerter te zijn.

Veel patiënten hebben al te kampen met een gevorderde aantasting van het immuunsysteem, zo betogen Kees Brinkman en Jan van Bergen in het artikel voor het Tijdschrift voor geneeskunde. Ook het Aids Fonds en  Soa Aids Nederland zijn blij met het commentaar van de twee hoogleraren.  Beide hoogleraren werken in de praktijk. Van bergen als huisarts in Amsterdam- Zuidoost en Brinkman in het OLVG in Amsterdam. Volgens de hoogleraren worden vaak eerst, meestal dure, testen gedaan voordat uiteindelijk op hiv getest wordt.

Het artikel van de twee hoogleraren is commentaar op een Rotterdams onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat in de afgelopen vijftien jaar 59 procent van de in Erasmus MC behandelde patiënten te laat in behandelingen kwam.  Een late diagnose kan in het ergste geval leiden tot sterfte, maar meestal resulteert een late diagnose in een minder goede respons op de combinatietherapie met hiv-remmers. Ook het aantal hiv-infecties neemt toe omdat deze mensen zich niet bewust zijn van het besmettingsrisico. Volgens schattingen weten 30 tot 40 procent van de personen die hiv  hebben dit nog niet van zichzelf.

In het artikel worden specifieke risico groepen benoemd: mannen met homoseksuele contacten (MSM), intraveneus- drugsgebruikers, mensen afkomstig uit gebieden waar hiv veel voorkomt, mensen die in het afgelopen half jaar meer dan drie sekspartners hebben gehad en de seksuele partners van deze groepen. Kennis van de eigen hiv-status is bij deze groepen van groot belang.

Ook volgens directeur  Ton Coenen van Aids Fonds en Soa aids Nederland is op tijd testen en behandelen gezondheidswinst. Bovendien leidt het tot minder overdracht van het virus.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*