Eergeweld en soa’s: taboe

Eergeweld an sich is een taboe-onderwerp, maar als je er dan ook nog eens SOA’s bij betrekt, raak je een bijzonder gevoelige snaar.

Allereerst is het handig om te weten wat ‘’eer’’ inhoudt. Eer is de (eigen)waarde van een persoon of diens familie in een omgeving waarin een wij-cultuur sterk heerst. In die omgeving zijn er identieke normen en waarden. Je eergradatie wordt bepaald door de gemeenschap. In veel culturen is eer van onschatbare immateriele waarde. Soms is het zelfs zo dat je leven of het leven van iemand uit je directe omgeving op het spel staat.

Eergerelateerd geweld
Het omvat alle vormen van fysiek en psychisch geweld om te voorkomen dat een familielid een misstap zet die de eer in de gemeenschap kan schaden. Hierbij is er sprake van geweld tegen de eerschender. De schender wordt mishandeld of vermoord. Maar het kan ook zijn dat je alleen wordt beperkt in je bewegingsvrijheid.

Iedereen kan een slachtoffer zijn van dergelijk geweld. In bepaalde culturen komt eergeweld (vaker) voor. Dan gaat het om groeps- of familie-eer. Dit soort geweld wordt aangemoedigd en zelfs beloond binnen de groep. Een eerwraakpleger heeft vaak begrip van de omgeving.

Het verband met seks en soa’s
Als een meisje verliefd wordt op een jongen die de familie niet accepteert, kan de eer in het gedrang komen. Maar woedend wordt men vaak pas als ze seksueel contact heeft met hem voor het huwelijk! De familie is dan namelijk erg bang dat roddels de ronde gaan.

Veelal verwacht jij of je omgeving niet dat je seks hebt en juist om die reden is de persoon vaak niet eens goed voorbereid. De kans op seks zonder condoom is per definitie vele malen groter. Dit leidt tot een soa-risico of een ongewenste zwangerschap. Een eervolle familie vindt dit zeer schandalig.

Er zijn meer voorbeelden te bedenken van situaties waarin de eer in het gedrang komt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een ‘homoseksuele’ familielid. Als de gemeenschap waarin je verkeert dit niet accepteert, is de familie-eer zodanig aangetast dat de jongen van alles over zich heen krijgt. Soms gaat het zelfs zo ver dat de jongen in kwestie gedwongen wordt te trouwen met een meisje zodat de eer gered kan worden.

Gebieden en cruciale rol van eer
Eergeweld komt hoofdzakelijk voor in traditionele patriarchaten. In een patriarchaat is er sprake van veel mannelijke dominantie. Een masculiene familiecultuur dus. Dit gaat dus om landen in het Midden-Oosten, Azie en het zuiden van Europa.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*