Einde gratis SOA test (voor bepaalde groepen)

De GGD’s in Nederland stoppen met het gratis aanbieden van SOA testen voor bepaalde risicogroepen. Het gaat o.a. om mensen met veel wisselende seksuele contacten en jongeren tot 25 jaar. Dit is besloten door Staatssecretaris van Rijn.

Direct na het besluit klonken kritische geluiden. De PvdA, de partij van van Rijn meldde al dat de SOA test voor iedereen toegankelijk moet zijn. Kennelijk is het bij deze partij niet bekend dat een SOA test allang niet meer bij een GGD afgenomen hoeft te worden. Voor 45 euro heb je er een die thuis afgenomen kan worden en in hetzelfde laboratorium als de GGD geanalyseerd wordt. Wel worden alle testen nu dus voor de eigen rekening, voor risicogroepen was de SOA test in bepaalde steden gratis.

Opvallend is dat de gratis test niet helemaal verdwijnt. Zo blijft de test gratis voor homomannen. Nu wordt de vraag dus hoe de GGD gaat controleren of iemand hier aan voldoet. Als hetero kan je natuurlijk ook gewoon beweren homo te zijn om zo de test gratis te krijgen.

De VVD is het wél eens met Van Rijn. Kamerlid Tamara van Ark: ‘Wij willen zinnig en zuinig met zorg omgaan. Dan vind ik het logisch dat ook mensen met wisselende seksuele contacten daarvan zelf de consequenties dragen en zelf hun soa-test betalen. Overigens is een condoom goedkoper dan een soa-test.’

De realiteit is helaas dat een gratis SOA test nooit de zogenaamde verborgen populatie zal bereiken. Voor deze groep is de barrière kennelijk te hoog om naar de GGD of huisarts te gaan en lichaamsmateriaal af te geven. De vraag is of het aan de overheid is om zich hiermee te bemoeien aangezien de anonieme SOA thuistest ook bijdraagt aan de gezondheid en deze niet door de belastingbetaler betaald hoeft te worden. Voor nog 50 euro kan iedereen zelf testen op een SOA. En laten we wel wezen, het is je eigen verantwoordelijkheid om je te laten testen. Hier kan je ook best zelf een bijdrage voor leveren.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*