Fabels in SOA-land

Waar het om SOA’s gaat, zitten jongeren er vaak naast. Zo denken veel tieners dat je een SOA kunt oplopen door op een publiek wc-bril te zitten. Dit is natuurlijk onzin, dus we gaan feiten even scheiden van fabels!

Fabel 1: door te zitten op een publiek wc-bril kan je een SOA oplopen
Feit: je kan alleen besmet worden met een SOA via sperma, vaginaal vocht, bloed en bij contact tussen slijmvliezen. Deze zitten in bijvoorbeeld de penis, vagina, de mond en anus. Organismen, de veroorzakers van SOA’s, overleven echt heel kort buiten het menselijk lichaam. Dus wees gerust: van een vieze toiletbril gebeurt dit niet.

Fabel 2: de pil beschermt je tegen SOA’s
Feit: met de pil denkt je lichaam dat je zwanger bent: je krijgt geen eisprong. Je bent beschermt tegen ongewenste zwangerschappen. De pil heeft dan ook geen enkele verbinding met SOA’s.

Fabel 3: van orale of anale seks kun je geen SOA krijgen
Feit: de kans om op die manieren een SOA op te lopen is eigenlijk even groot als via vaginale seks. De huid aan de binnenkant van je mond en endeldarm is kwetsbaar en niet zo sterk als de huid aan de buitenkant van je lichaam. Infecties overdragen is zo gedaan.

Fabel 4: je kunt dezelfde SOA maar een keer in je leven oplopen
Feit: voor HIV en herpes geldt dat zodra je besmet bent, dit levenslang is. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis geldt dat je ook behandeld moet worden. Je geneest dan vrijwel altijd. Maar erna ben je net zo vatbaar voor deze SOA’s. En zeker als je een jong meisje bent. Bij de tweede keer chlamydiabesmetting tast je de voortplantingsorganen enorm aan.

Fabel 5: twee condooms bieden twee keer zoveel bescherming
Feit: condooms zijn zo ontworpen dat een echt wel volstaat. Twee condooms tegelijk gebruiken werkt gewoon niet. Er kunnen dan juist scheurtjes en lekkage ontstaan. Houd het simpel en gebruik er eentje. Doe je condoom wel pas om zodra er sprake is van een erectie en niet na voorspel. Tijdens dat spel kan voorvocht vrijkomen. Dit kan makkelijk leiden tot een SOA of een ongeplande/ongewenste zwangerschap.

1 Reageer op Fabels in SOA-land

  1. En over de test doen ook de nodige fabels de rond: https://openlab.nl/nieuws/5-misverstanden-over-de-soa-test/

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*