Genderrelaties

Machtsrollen 
Mannen en vrouwen hebben verschillende rollen in zowel sociale als liefdesrelaties. Dit wordt ook wel gender genoemd. In sommige bevolkingsgroepen liggen deze rollen veel meer vast dan in andere, dat heeft eigenlijk te maken met de cultuur van dat volk.

Cultuurgebonden macht
In veel culturen liggen de man-vrouw verhoudingen absoluut vast. Veel culturen zijn patriarchaal ingesteld, dat houdt in dat de man meestal de baas is en dat de vrouw onderdanig is en haar man hoort te gehoorzamen en te dienen. De man is vaker de kostwinner van het gezin, terwijl de vrouw kinderen baart en opvoedt. Ook neemt zij meestal de huishoudelijke taken op zich. Deze verhouding heeft gevolgen voor de liefdesrelatie. Over seks spreekt men niet zoveel. Veel vrouwen hebben nooit geleerd over het condoomgebruik, terwijl het een goede bescherming kan bieden tegen ongewenste zwangerschappen en soa’s.

Tirannieke mannen 
Men verwacht van mannen dat ze sterk zijn, zowel fysiek als emotioneel. Als een man er meerdere relaties op nahoudt, wordt dit ook meer geaccepteerd van hem dan van een vrouw. In sommige gevallen ziet men het vreemdgaan van een man zelfs als ‘gewoon’. Als een vrouw meer sekspartners heeft, dan wordt dit als uiterst onacceptabel gezien! Geweld tegen vrouwen komt helaas overal voor. Vrouwen zijn, jammer genoeg, ook vaker emotioneel dan wel financieel afhankelijk van een man. Ook durven ze soms geen ‘nee’ te zeggen. Sommige vrouwen sluiten hun ogen voor deze waarheid, terwijl er zelfs mannen zijn die toegeven dat andere mannen nooit goed zullen zijn voor hun vrouw (en soms zelfs voor de omgeving).

Vrouwencondooms oplossing voor seks
Indien een vrouw controle wilt hebben over haar seksleven, waar ze uiteraard gewoon recht op heeft, dan kan ze gebruikmaken van een vrouwencondoom. Dit is een heel goed middel om ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. Dit condoom is een zakje van kunststof met twee ringen. De ene ring zit bovenin de vagina en de andere ring ligt aan de buitenkant tegen de schaamlippen. Dit condoom beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

 

 

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*