“Genezing herpes in toekomst mogelijk”

Dankzij een nieuwe ontdekking op het gebied van Herpes zal het in de toekomst wellicht mogelijk worden om de ziekte te genezen. Onderzoekers van het Fred Hutchison Cancer Research centrum hebben ontdekt dat er speciale cellen in het menselijk lichaam zijn die het virus onderdrukken. Wanneer het aantal cellen, met de naam CD8aa, afneemt, treden er klachten op zoals zweren bij de genitaliën.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat ongeveer 1 op de 5 Amerikanen besmet is met het herpes HSV-type 2-virus. Slechts 80 procent van die groep is echter op op de hoogte van het feit dat ze het virus met zich meedragen. Dit komt omdat lang niet iedereen klachten ervaart. Ook heeft een deel van de geïnfecteerden slechts eenmaal klachten, waarna er vervolgens nooit meer klachten optreden.

Door de ontdekking van de CD8aa cellen is er een beter beeld ontstaan over hoe het lichaam reageert op Herpes. Er is lang aangenomen dat het lichaam pas in actie wanneer het virus zich openbaarde door verschillende klachten, maar nu is duidelijk geworden dat er continu wordt gestreden met het virus door de CD8aa cellen. En, zoals in elke oorlog, wordt er soms een slag verloren en kunnen mensen klachten krijgen.

Dit betekent dat iemand die Herpes heeft wellicht altijd het virus kan overdragen. Voorheen werd altijd aangenomen dat iemand alleen besmettelijk was als er klachten waren, of vlak voordat er klachten ontstonden. De nieuwe ontdekking is dus zowel goed als slecht nieuws voor mensen die besmet zijn met herpes. Zolang er nog geen geneesmiddel is ontwikkeld, kunnen mensen met klachten een anti-viraalmiddel innemen, dat de symptomen van herpes kan verminderen.

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland precies herpes hebben. Dit komt omdat niet iedereen klachten heeft en diegene die dat wel hebben zich niet altijd laten behandelen. In 2011 werden er 600 gevallen gemeld, maar het is aannemelijk dat het werkelijke aantal vele malen hoger ligt. Het is daarom altijd aan te raden voor mensen die onbeschermd seks hebben gehad om zich te laten testen op herpes en andere SOA’s.

3 Reacties op “Genezing herpes in toekomst mogelijk”

  1. LS.,
    Ik heb helaas het Herpes virus opgelopen in de jaren ’70. Aanvankelijk heftig, daarna minder en vervolgens niets meer. Een aantal maanden geleden kreeg ik pijn in de onderrug en het linkerbeen. In een pijnpoli werd vastgesteld dat het om het herpes virus ging en dat men mij niet verder kon behandelen. De pijn is soms verschrikkelijk en mijn linkerbeen is half verlamd. Ik slik Lyrica en Amitriptyline. Mocht er in korte tijd een middel tegen dit virus op de markt verschijnen dan zou ik het graag direct vernemen.
    Met vriendelijke groet.

  2. Ik heb het herpes genitalis virus in begin jaren ’90 opgelopen. Regelmatig ervaar ik een uitbraak van het virus en de laatste drie jaar wel een paar keer per jaar. De uitbraak verplaatst zich van de genitaliën naar de onderrug en is in het begin pijnelijk in mijn rechter lies en been. Ik zou zo blij zijn als er een middel tegen het virus gevonden wordt en zou daar s.v.p. graag van op de hoogte gehouden worden. Ik zou me ook graag als testpersoon voor de nieuwe medicijnen willen opgeven.

  3. Op dit moment slik ik Valaciclivir Aurobindo 500 mg. en smeer ook zinkzalf tegen de uitbraak van het virus. Laat u mij s.v.p. weten of er proefpersonen gevraagd worden voor het evt. nwe medicijn. Alvast bedankt. Sheila

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*