Genitale wratten – symptomen en behandeling

Genitale wratten staan op de tweede plaats wat betreft de meest voorkomende soa’s, jaarlijks komen er gemiddeld 25.000 besmettingen voor. Genitale wratten zijn wratjes op de geslachtsdelen en rond de anus en worden veroorzaakt door het HPV-virus . Hoewel genitale wratten relatief onschuldig zijn, maar kunnen behoorlijk vervelend zijn.

Besmetting

Het virus dat de wratten veroorzaakt wordt overgedragen door direct contact tussen de geslachtsdelen, maar ook via de vingers en door handdoeken die door personen met genitale wratten zijn gebruikt kan het virus zich verspreiden. Veel van de mensen die met het virus zijn besmet ervaren geen klachten, het virus hoeft niet altijd te leiden tot genitale wratten. Deze mensen kunnen het virus echter wel ongemerkt doorgeven!  Je kunt de kans op besmetting beperken door condooms te gebruiken, maar een condoom biedt geen 100% bescherming. Dit geldt vooral voor de wratjes die niet door het condoom worden bedekt.

Symptomen

Genitale wratten ontstaan enkele weken tot enkele maanden nadat iemand met het virus in aanraking is gekomen. Bij vrouwen bevinden de wratjes zich vooral op en rond de schaamlippen, bij de ingang van de vagina of rond de anus. Soms komen ze ook wel eens voor in de vagina en op de baarmoedermond. Bij mannen  komen de wratjes voornamelijk op en rond de penis voor, de balzak en in het gebied rond de anus. Wratten rond de anus hoeven overigens niet per se te betekenen dat er sprake is geweest van anale seks.

Vaak begint het met enkele kleine wratjes die vervolgens groeien en zich uitbreiden. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van jeuk, pijn of een branderig gevoel. Doordat de wratjes ook inwendig kunnen zitten kunnen ze soms ook onopgemerkt blijven.

Gevolgen en behandeling

In de meeste gevallen verdwijnen de wratjes vanzelf, maar dit kan soms wel enkele jaren duren. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe moeilijker ze te behandelen zijn. De behandeling van genitale wratten is intensief en wordt voorgeschreven door een arts. De wratjes moeten regelmatig, een aantal dagen per week, worden ingesmeerd met een crème vloeistof. De totale behandeling kan vijf tot zestien weken duren.

Daarnaast kan een arts de wratten ook bevriezen, wegbranden of wegsnijden. Dit gebeurt onder verdoving. Na behandeling kunnen de wratten nog regelmatig terugkeren en kan het virus nog steeds aan anderen worden overgedragen.  Indien je last hebt (gehad) van genitale wratten is het verstandig om je ook op andere soa’s te laten testen.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*