Doorbraak in gentherapie?

Gentherapie en hiv

Amerikaanse wetenschappers hebben een gentherapie ontwikkeld. Deze therapie is bedoeld tegen hiv. Hiv is het virus dat de ziekte aids veroorzaakt bij mensen. Een aantal patiënten kreeg genetisch veranderde versies van hun afweercellen geïnjecteerd. Bij een klein deel van die personen kreeg het virus geen schijn van kans gedurende drie maanden. En dat zonder extra medicijnen. Jawel, dat is een behoorlijke vooruitgang. De personen zijn behandeld in de tijdsperiode van 2009 – 2012.

Test
De wetenschappers zijn Carl June en Bruce Levine. Ze werken beide op een universiteit in Amerika. De proefkonijnen kregen een dosis van miljarden genetisch veranderde en lichaamseigen afweercellen. Een maand na de behandeling stopte de helft van de proefpersonen met medicatie tegen hiv. Bij een deel bleef het virus dan ook goed onder controle. Dat is natuurlijk heel mooi nieuws, maar er valt nog veel te winnen op dit terrein. Ook waren er mensen bij wie je het virus niet langer kon detecteren.

Eiwitten op oppervlaktes
De gentherapie is succesvol omdat een heel klein deel van de mensheid van nature gewoon ongevoelig is voor het hiv-virus. Deze mensen hebben een gen-mutatie. Door deze mutatie hebben afweercellen geen of nauwelijks bepaalde eiwitten op hun oppervlakte. Deze eiwitten heeft het hiv-virus ook absoluut nodig om de afweercellen te kunnen aanvallen. Slecht nieuws dus voor het hiv-virusje in het lichaam van de persoon in kwestie.

Verschillen
Wij mensen verschillen absoluut van elkaar. Ons lichaamsbasis is hetzelfde: iedereen heeft twee ogen, twee oren, een neus, lippen, een hart, twee longen, etc. Maar ieder lichaam reageert anders op medicijnen en eventuele behandeltechnieken. Om die reden kan men nooit van tevoren inschatten of een gentherapie bij een individu eigenlijk wel zin heeft.

Risico’s?
Er zijn trouwens ook bijwerkingen (risico’s). Je kunt er koorts, hoofd-, spier- en gewrichtspijn van krijgen. Ook kun je te maken krijgen met constant koude rillingen over je lichaam. Een ander vervelend neveneffect is: je zal naar knoflook ruiken.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*