Gonorroe – symptomen en behandeling

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de Neisseria gonorrhoeae bacterie. Deze bacterie kan een infectie van de plasbuis, de vagina, de baarmoedermond, de anus of de keel veroorzaken. Gonorroe soa staat op de vierde plaats als het gaat om het aantal besmettingen in Nederland.

 Besmetting

Gonorroe kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact. De bacterie nestelt zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus keel of ogen. Zowel mannen als vrouwen kunnen door onveilige penetratie een infectie aan de plasbuis oplopen. Bij vrouwen komen de infecties ook wel eens in de vagina voor.

Besmetting kan overigens niet alleen door middel van vaginale penetratie worden veroorzaakt. Er kunnen ook infecties in de keel ontstaan als gevolg van orale seks en het is mogelijk om een anale infectie op te lopen tijdens anale seks. Daarnaast is direct slijmvliescontact  van de geslachtsdelen al voldoende om de ziekte over te dragen.

 Symptomen bij vrouwen met gonorroe

Vaak merken vrouwen niets van een gonorroe besmetting, hierdoor kunnen zij onbedoeld hun partner besmetten.  Indien zich er wel klachten voordoen, dan gaat het meestal om een toename van vaginale afscheiding. Die kan onaangenaam ruiken en is soms wat anders van kleur. Wanneer ook de plasbuis is ontstoken kan plassen pijnlijk zijn. Soms is er vaginaal bloedverlies tussen menstruatie door.

Symptomen bij mannen met gonorroe

In tegenstelling tot vrouwen, hebben de meeste mannen wel duidelijke klachten van gonorroe. Deze openbaren zich vaak binnen enkele dagen tot enkele weken nadat de infectie is opgelopen. De klachten bestaan uit pusachtige afscheiding uit de plasbuis, vandaar dat gonorroe ook wel een druiper wordt genoemd. Een ontstoken plasbuis veroorzaakt een branderig gevoel bij het plassen.

Symptomen bij mannen en vrouwen met gonorroe

  • Een infectie in de anus: wanneer de infectie zich in de anus bevindt, zijn er vaak geen duidelijke klachten. In sommige gevallen is er sprake van wat irritatie en is er een slijmerigere afscheiding in de ontlasting.
  • Een infectie in de keel: Ook in geval van een infectie in de keel merk je vaak helemaal niets. In sommige gevallen  treedt er een keelontsteking op met koorts en opgezette klieren in de hals.
  • Infectie in de bloedbaan: In een enkel geval komen de bacteriën in de bloedbaan terecht. Deze kunnen vervolgens op andere delen van het lichaam terecht komen waarzij een ontsteking kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld in de gewrichten.

Mogelijke gevolgen

Bij vrouwen kan gonorroe via de baarmoeder opstijgen naar de eileiders. Deze kunnen hierdoor ontsteken, waarna de infectie zich kan uitbreiden naar de buikholte. Een eileiderontsteking kan littekens en verklevingen in de eileiders veroorzaken waardoor de eileiders verstopt raken. Dit kan uiteindelijk tot onvruchtbaarheid of tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap leiden.

Ook bij mannen kan de ontsteking opstijgen, de bacteriën kunnen via de zaadleiders in de prostaat en in de bijbal terecht komen. Dit leidt soms tot een bijbalontsteking of tot een teelbalontsteking.

Behandeling

Gelukkig is gonorroe goed te behandelen met antibiotica, vaak is een enkele eenmalige antibioticumkuur voldoende. Het is tevens belangrijk dat de seksuele partner ook wordt behandeld, het gaat hierbij om alle partners met wie men de 6 weken voorafgaand aan de klachten  intiem is geweest. Indien de klachten niet verdwijnen, dan dien je opnieuw langs de huisarts te gaan.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*