Gratis SOA-test soms verleden tijd

Aids en HIV

Een gratis SOA-test halen bij de GGD of je aldaar laten onderzoeken. Voor twee belangrijke groepen is dat inmiddels verleden tijd. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met veel wisselende seksuele contacten en hoerenlopers. De staatssecretaris van Volksgezondheid besloot dat alweer maanden geleden.

Dit is vrij oud nieuws, maar wist jij dit al? Waarschijnlijk niet! Dus lees verder…

Het doel van de gratis test was de verspreiding van geslachtsziektes voorkomen. Hier maakten ongeveer 130.000 mensen gebruik van. Bij de twee eerder genoemde groepen zijn er gewoonweg te weinig SOA’s geconstateerd, waardoor zij niet meer als risicofactor beschouwd kunnen worden.

Voor andere risicogroepen, bijvoorbeeld homoseksuele mannen en mensen die seks hebben met mensen uit hiv-rijke gebieden, blijft de gratis SOA-test van de GGD absoluut bestaan. Dat moet ook wel, want bij die twee groepen is er een enorm verhoogd risico.

Jongeren tot 25 jaar worden ook niet meer beschouwd als de doelgroep bij SOA-bestrijdingen. De GDD-centra zijn namelijk niet meer verplicht om een jonge knul of meid die positief getest is op chlamydia preventief te testen op andere SOA’s.

Eigenlijk zou het de bedoeling moeten zijn dat zulke activiteiten laagdrempelig zijn, dus voor iedereen toegankelijk. Anders werkt de preventie helemaal niet. Ook weten jongeren soms door geldgebrek niet wat ze moeten doen. Terwijl ze, als hun financieel plaatje het zou toelaten, zich zouden laten testen. Geen enkel individu wil immers het risico lopen dat zij onvruchtbaar wordt door een onbehandelde SOA. Ongeacht of je nakomelingen wilt of niet. Het is dan ineens zo definitief. Dus als je later dan toch een kroost wil en je bent onvruchtbaar, dan is dat best wel hard.

De regeling is alweer maanden geleden ingegaan. De politici hadden er verdeelde meningen over, daarom is het ook een mening. Maar wat is jouw standpunt hierover? Heb jij tips voor hoe het beter zou kunnen? Zo ja, hoe zou jij dit beleid invullen als jij die bevoegdheid had gekregen?

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. De 5 grootste mythes over SOA ’s | SPAR University

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*