Herpis genitalis – symptomen en behandeling

Herpes genitalis is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus veroorzaakt een pijnlijke infectie van de huid en de slijmvliezen rond de geslachtsdelen.  Jaarlijks raken zo’n 12.000 mensen besmet met herpes. Het virus kan het lichaam binnendringen via de huid en via het slijmvlies van de mond, penis, vagina of anus. Het virus blijft vervolgens altijd in je lichaam aanwezig.

Besmetting met herpes

Het herpes virus is erg kwetsbaar en zal buiten de huid of slijmvliezen snel doodgaan. Overdracht van het virus vindt plaats bij direct contact met geïnfecteerde huid of slijmvlies. In geval van genitale herpes gaat het vrijwel altijd om seksueel contact (genitaal-genitaal of mond-genitaal).

Herpes kan ook via de (eigen) vingers worden overgebracht naar andere lichaamsdelen. Denk hierbij aan de ogen of de vingers zelf. Daarom wordt ook aangeraden om de blaasjes of zweertjes niet met de handen aan te raken. Mocht je dit toch gedaan hebben, was dan altijd goed je handen.

Symptomen van herpes

Wanneer je besmet bent met het herpesvirus, dan hoeft dit virus niet altijd actief te worden. Maar liefst 4 op de 5 mensen met een besmetting weet daarom ook niet zij besmet zijn.

Binnen een week na de besmetting kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • Jeuk en een pijnlijk gevoel;
  • Rode plekjes op de huid of slijmvliezen;
  • Blaasjes of zweertjes. Deze bevinden zich vaak rond de penis, de schaamlippen, de ingang van de vagina of de anus. Het kan ook voorkomen dat de blaasjes zich in de vagina bevinden, waardoor deze niet zichtbaar zijn;
  • Eerste aanvallen kunnen koorts, pijn, opgezette klieren in de liezen en afscheiding uit de vagina veroorzaken;
  • Vrouwen hebben in veel gevallen pijn bij het plassen;
  • Na anaal contact kan de endeldarm ontstoken raken. Soms gaat dit gepaard met bloed of slijmverlies en pijn bij de ontlasting.

Gevolgen van herpes

Wanneer de klachten van de besmetting zijn verdwenen lijkt het alsof het virus ook is verdwijnen. Toch is dit niet zo, het virus blijft in het lichaam aanwezig. Het kan zich daardoor later opnieuw vermenigvuldigen en nieuwe blaasjes veroorzaken. Het is moeilijk te zeggen hoe vaak een aanval zal terugkomen. Wel verlopen de terugkomende aanvallen vaak minder heftig dan de eerste aanval.

Herpes genitalis zorgt niet voor beschadiging van de baarmoeder en kan ook niet leiden tot onvruchtbaarheid. Uit studies blijkt ook dat vrouwen die in het verleden zijn besmet met herpes vrijwel altijd veilig een vaginale bevalling kunnen ondergaan. Het is wel verstandig om de behandelend arts, verloskundige of gynocoloog op de hoogte te brengen van de besmetting. In een klein aantal gevallen verspreidt de infectie zich naar andere delen van het lichaam, waardoor je over je gehele lichaam uitslag kunt krijgen.

Behandeling

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee het virus volledig uit het lichaam kan worden verwijderd. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie leiden tot een vermindering van het aantal aanvallen. Er zijn wel enkele middelen die effect hebben op de duur van de aanvallen, zoals valaciclovir.

Voor een goede behandeling is het belangrijk dat de arts weet hoe vaak je een aanval van herpis genitalis hebt en hoe ernstig deze zijn. 

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*