Hoogrisicogroepen

Soa-test
De soa-test is al langere tijd niet zonder meer gratis. Dit geldt alleen voor de mensen die onder de hoogrisicogroepen vallen. De ‘preventie’ en snelle maatregelen van seksueel risicogedrag richt zich eigenlijk vooral op de mensen die onder de hoogrisicogroepen vallen. Bij deze personen is er ook een veel hoger besmettingsgevaar.

Voorkomen beter dan genezen
Ookal kan je een soa-test ‘best wel voorkomen’ door veilig te vrijen, de risicogroepen moeten zich toch echt regelmatig laten testen. Je weet het namelijk maar nooit. Voorkomen is beter dan genezen, luidt een spreekwoord. Maar als je bent geteisterd door een soa, dan kan je beter zo snel mogelijk binnen aan een antibioticakuur voor de infectie zodat je niet de kans loopt om onvruchtbaar te worden.

Hoogrisicogroepen
1. MSM, oftewel: mannen die seks hebben met mannen;
2. Prostituees;
3. Heteroseksuelen met wisselende contacten;
4. Jongeren tot 25 jaar;
5. Als je bent gewaarschuwd door je sekspartner;
6. Mensen die afkomstig zijn uit landen waar soa’s veel voorkomen.

De GGD voert eerst gesprekken met jou. Op die manier komt de GGD-arts erachter of jij in aanmerking komt voor de gratis test. Je kunt de arts dus niet voorliegen. Alle anderen zijn aangewezen op de soa-test van de huisarts of van een testaanbieder!

Invloed van digitalisering 
Digitalisering neemt toe en daarmee de mogelijkheden om ook via het internet aan je ‘prooi’ te komen via bijvoorbeeld online datingsites. Seks met mensen die je helemaal niet kent, brengt in principe gevaren met zich mee, omdat je niet precies weet hoe diegene over bepaalde dingen denkt. Misschien vindt de persoon in kwestie het krijgen van een soa helemaal geen drama en heeft ie het er verder ook absoluut niet over. Ook kan hij het erg gênant vinden. Goede zaak om het er juist wel over te hebben, want nogmaals: voorkomen is altijd beter dan genezen.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*