Markt voor soa-testen gaat snel veranderen

De disruptie op de markt voor soa-testen komt er. De vraag is alleen komt ie van binnen of van buiten. De wereld verandert snel. Een bedrijf als Uber verandert de taximarkt in rap tempo op een manier die we daarvoor niet voor mogelijk hielden. Hetzelfde geldt voor een AirBnB op de hotelmarkt. De bedrijven groeien snel, weten miljoenen gebruikers aan zich te binden en zijn niet bang wat heilige huisjes in te trappen. Kortom: disruptie.

De markt voor soa-testen schreeuwt om disruptie. En ergens verbaas ik me erover dat dit nog niet gebeurt is. Iedereen die zich wel eens heeft laten testen op een soa weet hoe complex het proces is gemaakt. De GGD wil een intakegesprek en stelt je indringende vragen. De huisarts is geen specialist en test zelf niet. Het laboratorium test en factureert weer niet. En jij bent als gebruiker weinig in control. En vaak valt er een veel te hoge rekening op je deurmat die nog van je eigen risico afgaat ook. Nee hoor, geef mij maar een heldere en transparante oplossing waarbij de consument zelf bepaalt waar, wanneer en hoeveel ie betaalt. Een soa-test kan perfect op afstand worden uitgevoerd. Ook SOA Aids Nederland onderkent dit inmiddels.

“De voorwaarden waaronder je je kunt laten testen en de prijs die je daarvoor uiteindelijk betaalt zijn bij het testen op soa’s onvoldoende transparant. Bij de GGD mist publieke proactieve en actuele communicatie over wachttijden en over wie wel of niet toegang krijgt. Bij de huisarts is er geen duidelijkheid vooraf wat het de klant uiteindelijk gaat kosten en hoeveel beslag dat legt op je eigen risico. Maar ook niet over de verschillen in die kosten tussen huisartsen: de kosten voor een test bij de huisarts op chlamydia hebben in het verleden gevarieerd van 40 tot 300 euro. Wat mist is op maat gemaakte en gerichte informatie, zowel huisarts- als GGD-overkoepelend, die burgers helpt een passende keus te maken over waar en tegen welke kosten zij zich kunnen laten testen.”

De toegang tot soa-tests kan veel beter. Maar of de GGD en/of huisarts hier iets in kan beteken vraag ik me af. Startup Openlab wordt in het artikel genoemd als disrupter. En terecht. Dit bedrijf kan de toegang zo veel eenvoudiger maken. Bestel een test en binnen 24 uur kan je testen. Nog eens 48 uur later en je hebt je uitslag. Dit helemaal anoniem en zonder dossier. En je weet vooraf wat je betaalt. En dit komt niet in de buurt van die 300 euro!

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*