Meer SOA’s in Oost-Nederland

Bij ongeveer 1 op de 5 personen is in Oost-Nederland een SOA vastgesteld bij de GGD-centra in dat deel van ons boerenland. Het landelijke percentage ligt iets lager: namelijk ongeveer 1 op de 6. Het verschil is dan niet groot, maar het verschil is absoluut aanwezig. Dat valt dan ook helemaal niet te ontkennen.

Het afgelopen jaar bezochten wel veel minder mensen de GGD in Gelderland en Overijssel. Misschien speelt zwarte magie een rol in het oosten van ons land. Welnee, het verschil in dit percentage komt zeer waarschijnlijk door de extra aandacht van de seksuele gezondheidscentra in die regio’s. Er is meer partnerwaarschuwing: het grootste deel van de SOA’s zijn vastgesteld bij bezoekers die waren gewaarschuwd door een (s)ex(-)partner. Deze partner gaat bijna nooit mee met de aangedane. Wel de lusten, niet de lasten. Dat is nog eens voordeel hebben.

Vooral bij meiden tussen de 15 en de 19, dus in de late puberteit, blijkt het woordje ‘voorbehoedsmiddel’ niet in hun woordenboek te staan. Jammer, want de lexicograaf van de Dikke Dale zet ‘m er toch in. Veel GGD-centra pleiten al enige tijd voor goede seksuele voorlichting op de middelbare scholen. Bij de mannen lag de piek een stuk hoger, en wel in een dubieuze leeftijdsgroep. Namelijk tussen de 55 en 60 jaar. Zeer waarschijnlijk houdt een oudje in jouw (directe) omgeving er een ouwe Betty of Hansje op na.

Volgens een GGD-arts in Gelderland blijkt het ook nog eens te maken te hebben met een andere manier van werken. Zeer waarschijnlijk bedoelt hij dat SOA’s daar worden afgenomen in het oor.

De toename van het aantal chlamydia-gevallen in Gelderland is eigenlijk ook wel merkwaardig. Een verklaring hiervoor is er niet. Dat is dan ook echt een punt van zorg in het verre oosten!

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*