Meer vrouwen en heteromannen met chlamydia

Steeds meer vrouwen en mannen laten zichzelf testen op chlamydia. Nu komt het schokkende nieuws: het aantal vrouwen en heteroseksuele mannen dat het afgelopen jaar positief is getest op chlamydia, is gestegen. Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn en wat kan de overheid doen tegen deze zorgelijke ontwikkeling?

In totaal kregen ongeveer 18.590 personen de diagnose! En dat is best wel veel. Vooral als je bedenkt dat het aantal in het jaar ervoor nog op ca. 17.660 zat. Dat is dus een stijging van ruim 5 procent! Dit blijkt uit de gepubliceerde Thermometer ‘seksuele gezondheid’ 2015 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de thermometer staan allerlei gegevens over de preventieve maatregelen van soa’s en hiv onder de hoogrisicogroepen in Nederland. Onder deze groepen vallen onder andere: jongeren tot 24 jaar, sekswerkers, MSM’s, individuen die recent naar risicolanden zijn afgereisd. Ongeveer 136.350 personen lieten een soa-test doen het afgelopen jaar. Dat zijn er dan weer 3 procent minder dan in 2014.

Enerzijds blijkt dus een stijging van het aantal chlamydiagevallen en anderzijds laten minder mensen zich testen op een soa. Is er een correlatie? Is dit toeval?

Bij ongeveer 1 op de 5 personen werd echt een of meerdere soa’s aangetroffen. Ja, je kunt er meerdere hebben. Vooral als je met meerdere personen het bed hebt gedeeld. In het jaar 2014 had 1 op de 6 geteste mensen daadwerkelijk een seksueel overdraagbare ziektes.

Deze cijfers zijn zorgelijk. Dat er gewoon een of meerdere soa’s aangetroffen kunnen worden bij 1 op de 5 personen is al bizar, maar dat er ook een afname is van 3 procent in het aantal mensen dat zich laat testen, is ook even erg. Hierin is een rol weggelegd voor de overheid. Misschien moet er minder bezuinigd worden.

 

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*