Minder getest, meer Soa’s

Het aantal mensen dat zich op een soa laat testen bij de GGD is afgenomen. Dat komt niet doordat mensen lakser met hun seksuele gezondheid omgaan, maar door de verplichte bezuinigingen bij de GGD. Dat blijkt uit een jaarlijks RIVM-rapport. Vorig jaar is er bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD een financieel maximum ingesteld. Daardoor kan de GGD minder mensen op soa’s testen, vertelt Anna Nijsters van Soa Aids Nederland.

“De GGD test alleen mensen in de risicogroepen nog gratis”, zegt ze. Jongeren onder de 25, homoseksuelen en mensen die seks hebben met personen uit landen waar hiv voorkomt, kunnen nu bijvoorbeeld nog een gratis test krijgen. “Maar ben je ouder dan 25, dan word je doorverwezen naar de huisarts”, zegt Nijsters.

En bij de huisarts kunnen de kosten voor de behandeling van een soa hoog oplopen: de test moet je namelijk uit je eigen risico betalen. Een test voor chlamydia, de meest voorkomende soa onder jongeren, kan je tussen de 40 en 300 euro kosten.

Daardoor zien mensen makkelijker af van een soatest en blijven ze langer rondlopen met een soa, denkt Nijsters. “En dat is erg, want je kunt dan zieker worden, maar het kost vervolgens ook meer om je te behandelen. Het is dus voor jezelf vervelend, maar uiteindelijk kost deze maatregel de maatschappij ook nog meer geld.”

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*