Is monogamie schuldig?

Vrije seks lijkt misschien een goed idee te zijn voor sommigen. Toch zijn er redenen dat polygamie eigenlijk niet zo goed werkt. En dat is absoluut niet omdat de dames dan jaloers worden. Een team van wetenschappers kwam tot de conclusie dat soa’s een goede reden zijn voor monogamie.

Monogamie en polygamie
Monogamie houdt in dat je getrouwd bent met een partner of dat je maar een sekspartner hebt. Polygamie is het absolute tegengestelde hiervan. Je hebt dus meerdere sekspartners en je bent misschien ook getrouwd met 2 vrouwen.

Voortplanting
Polygamie was ooit doodgewoon. Dat gold tenminste voor heel veel samenlevingen. Mannen mochten met meerdere vrouwen paren en dat voornamelijk in kleinere kringen. De reden hiervoor was ‘dat het behoorlijk makkelijker voortplant’. In grotere groepen kwam monogamie wel vaker voor. Ja, logisch.

De onderzoekers verklaarden dat seksueel overdraagbare aandoeningen mensen ertoe zetten zich te beperken tot een sekspartner. Terwijl dit er makkelijk meerderen kunnen zijn. Niet om het goed te praten natuurlijk. In Rusland is het zelfs zo dat een politicus vond dat polygamie het land moet redden van de vergrijzing.

Behoeften
Mensen hebben een onstilbare behoefte om zich voort te planten als je het vanuit de evolutie bekijkt. De kans is veel groter zodra mannen seks hebben met meerdere vrouwen. De onderzoekers tonen aan dat die activiteit ook absoluut negatief kan uitpakken: je kan geteisterd worden door soa’s.

Soa’s zijn niet echt levensvatbaar te noemen in groepen die kleiner zijn dan ongeveer dertig mensen. Om die reden is het dan ook geen groot probleem. In groepen tot driehonderd mensen is dat anders wel een heel ander verhaal. Door polygamie worden soa’s een epidemie. Een mogelijk gevolg is dat de vruchtbaarheid aanzienlijk vermindert. Je bent wel een beetje gek als je het bij meerdere vrouwen probeert. Het handigste is dat je het houdt bij een potentiële mama.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*