Nederlander vrijt nog steeds niet veilig

De kans op een infectie met HIV of een andere SOA wordt door consequent condoom gebruik aanzienlijk vermindert. Met het condoomgebruik onder de Nederlandse bevolking lijkt het nog steeds niet goed gesteld, op soa’s wordt ook niet al te vaak getest, zo blijkt uit onderzoek van rutgerswpf.nl Het onderzoek (Goenee,  Kedde, & Picavet, 2012) naar het condoomgebruik en testgedrag in Nederland laat zien dat het gebruik van een condoom nog steeds geen vanzelfsprekendheid is.

In het onderzoek vulden ruim 8000 mannen en vrouwen tussen de 15 en 71 jaar een vragenlijst in over hun seksuele gezondheid. Het onderzoek laat zien dat men bij seks met een losse partner vaker een condoom gebruikt dan bij seks met een vaste partner. Van de mannen gaf 48% aan bij de laatste keer vaginale seks te hebben gehad met een losse partner, geen condoom gebruikt te hebben. Van de vrouwen gaf 60% aan de laatste keer vaginale seks met een losse partner te hebben gehad, geen condoom gebruikt te hebben. Deze percentages zijn bij anale seks respectievelijk 47% en 71%. Bij 9% van de vaginale sekscontacten is sprake van incorrect condoom gebruik. Dit wordt veroorzaakt doordat de man al met de penis in de vagina is geweest, voordat het condoom wordt omgedaan. Bij anale seks wordt door 6% van de ondervraagden incorrect condoom gebruik aangegeven.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat vooral mannen die seks hebben met mannen vaker een condoom gebruiken bij losse partners. Ook mannen die onder invloed van drugs seks hadden waren vaker onbeschermd dan mannen die seks hadden en geen drugs gebruikt.

Van de onderzoekspersonen die ooit seks hebben gehad, is het aantal vrouwen dat zich ooit heeft laten testen op een soa (32%) en hiv (24%) groter dan het aantal mannen die zich ooit lieten testen (respectievelijk 28% en 29%).

Bij 1% van de mannen en vrouwen die zich ooit heeft laten testen op hiv, wordt ook daadwerkelijk hiv vastgesteld. Bij het testen op soa blijkt ongeveer een op de vijf uitslagen positief. De meest gediagnosticeerde soa is hierbij chlamydia. Het inconsequent gebruik van condooms bij gemeenschap met losse partners is ondanks inspanningen om het condoomgebruik te stimuleren hoog. De onderzoekers achten het daarom dan ook noodzakelijk om het actieve testbeleid te continueren.

Wat je zelf kan doen om een soa te voorkomen is een condoom gebruiken bij vaginale en anale seks met losse partners en bij seks met een vaste partner jezelf ervan te verzekeren dat hij of zij soa vrij is. Regelmatig testen op soa’s kan voorkomen dat je mogelijk anderen besmet tijdens seks.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*