Soa aids nl op ondernemerspad?

De laatste maanden is het een hot topic dat zelf testen op Soa’s. Er komen meer aanbieders van zelftests bij en de consument lijkt (daardoor) steeds vaker voor een doe-het-zelf oplossing te kiezen. De tests liggen tegenwoordig zelfs in automaten. De van oudsher autoritaire partijen zien die autoriteit opeens afbrokkelen nu de consument steeds vaker direct in zee gaat met een zelftester. GGD, huisarts en Soa aids Nederland zijn niet meer ‘top-of-mind’ als het aankomt op een Soatest.

Zo ziet de GGD al een jaar het aantal bezoekers dalen. Dit komt deels door bezuinigingen maar zeker ook door veranderend gedrag van de patiënt. Waarom langskomen en allerlei vragen invullen als je ook direct (betaald) getest kunt worden? Zo zal de consument zich afvragen. Ook een organisatie als Soa aids is niet meer het meest voor de hand liggende aanspreekpunt als het aankomt op het testen van Soa’s. De consument krijgt zijn/haar voorlichting op verschillende manieren en lang niet altijd via de traditionele kanalen. Om toch wat grip te krijgen op de zelftest-markt vermeldt Soa aids enkele spelers die zelftests aanbieden op hun site. Betaaldzo blijkt nu.

Soa aids begint kennelijk te ondernemen. De belangenorganisatie vraagt geld aan zelftestaanbieders in ruil voor plaatsing op hun site. Voor 2500 euro per jaar staat een aanbieder vermeld op de site. En daarbovenop komt nog een kost per klik waarbij per klik 0,50 euro afgerekend moet worden. Soa aids noemt de zelftestaanbieder dan betrouwbaar. Toegegeven, ze eisen wel bepaalde kwaliteit van de aanbieder. Maar het belangrijkste om als betrouwbaar opgenomen te worden is dat er betaald wordt.

Onderzoek RIVM

Een één-tweetje met het RIVM was noodzakelijk om de ondernemersstrategie van Soa aids te kunnen uitrollen. Het RIVM deed onderzoek naar de informatievoorziening van zelftestaanbieders. De uitkomsten werden daarna de wereld in geslingerd als een onderzoek naar de betrouwbaarheid van zelftests. Dit klopte al niet. De informatievoorziening was immers onderzocht en niet de betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid van tests onderzoek je niet door een website te reviewen. Je hebt het dan over sensitiviteit en specificiteit van een test. Maar zover kwam het RIVM niet.

Het RIVM-onderzoek is vanaf het begin door Soa aids geclaimd.  Zo werd er een promopraatje gehouden bij Tros Radar. En hierna verstuurde Soa aids hun offerte naar verschillende aanbieders van zelftests.  Een één-tweetje dus waarbij er de nodige PR gegenereerd werd. Dat laatste is natuurlijk goed, een beetje aandacht voor infectieziektes is nooit weg. Kwalijk wordt het dat er nu een betaalde constructie bloot wordt gelegd. Hoe objectief kan Soa aids dan nog zijn? Ze worden nu opeens afhankelijk van commerciële partijen.

Chattool

Vandaag lanceert Soa aids hun tool dan: https://advies.chat/. Een chatfunctie waarbij 24 uur per dag vragen gesteld kunnen worden. Prima ontwikkeling natuurlijk, maar echt hoogstaand schijnt het niet te zijn (aldus mijn vriend, de IT’er :)). Het gaat om een chatbot (automatische antwoorden) waarbij er honderden vragen en antwoorden vooraf geprogrammeerd zijn. Vanuit de tool wordt naar zelftestaanbieders gelinkt. En dit zijn dus alleen aanbieders die betalen. Overigens linkt Soa aids ook naar een condoomwebwinkel van zichzelf waar condooms tegen reguliere tarieven worden verkocht…

Dit is niet de manier. Onderzoek en voorlichting dienen los gehouden te worden van commercie. En als je dan commercie omarmt wees er dan transparant over. Zet bij de tool dat de suggesties gesponsord zijn. Dit moet officieel zelfs…

4 Reacties op Soa aids nl op ondernemerspad?

  1. J. Plantinga // April 18, 2017 at 3:56 pm // Reply

    Tja, dubbel dit. Ene kant mogen ze geen geld aannemen. Dat ben ik met je eens. Maar ze moeten sturen. En natuurlijk heeft het te maken dat ze hun positie zien verslappen. Waarom vermelden ze niet gewoon dat de vermeldingen betaald zijn. Dan is alles duidelijk.

  2. Dat zou inderdaad al helpen! Ik schrok van deze offerte. Dit is nieuw in deze wereld.

  3. Jeroen A // May 4, 2017 at 8:33 am // Reply

    Domme actie van soaids. Nooit geld aannemen! Les 1 me dunkt. Als dit ooit groot wordt uitgemeten in de media zijn ze hun geloofwaardigheid kwijt.

  4. Deze actie snap ik niet.. wij zitten zelf in deze business maar op deze manier zou ik nooit adverteren.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*