SOA-test in basispakket?

Wel als het aan Dwars ligt, de jongerenorganisatie van Groenlinks. SOA’s zijn volgens hen nog steeds een enorm probleem waar taboes op rusten. Zo krijgen jaarlijks 1.100 mensen de diagnose hiv. Bij jonge mannen die seks hebben met mannen stijgt het aantal diagnoses zelfs. Dit belemmert de seksuele vrijheid van mensen enorm, omdat ze permanent rekening moeten houden met hun gezondheid.

Gelukkig is hiv in ons land meestal goed onder controle te houden. Er heerst echter nog steeds een enorm maatschappelijk taboe op deze en andere soa’s. Mensen durven zich niet te laten testen of houden de uitkomsten van een test verborgen voor hun omgeving. Bang voor het stigma dat in de samenleving op hen wacht. Helaas is dit niet alles. Zelfs als mensen hun schroom overwinnen en een soa-test willen laten doen, stuiten ze op problemen. Wie naar de huisarts gaat, krijgt te maken met hoge kosten. Wie naar de GGD gaat, krijgt te maken met een streng selectiebeleid: alleen mensen met een hoge risicofactor komen in aanmerking voor een gratis test. Zelfs als je vervolgens ‘recht’ hebt op zo’n test, kan het in sommige steden vele weken duren voordat er daadwerkelijk onderzoek plaatsvindt. Het gevolg van al deze barrières laat zich raden: jongeren vinden het te lang duren en haken af met de gedachte dat ze toch wel niks zullen hebben.

Het wordt daarom hoog tijd om de kosten en wachtlijsten bij soa-testen te laten verdwijnen. De oplossing hiervoor is even eenvoudig als doeltreffend: plaats soa-testen buiten het eigen risico. Zo worden de testen gratis, net als bijvoorbeeld huisartsenzorg op dit moment al is. Wanneer iedereen zich een aantal keer per jaar kan laten testen, kunnen eventuele aandoeningen eerder gesignaleerd en beter behandeld worden. Jongeren krijgen dan echt de vrijheid om zich te laten testen, zonder hinder van financiële argumenten.

Naast deze maatregel in de bekostiging moet er ook vooral iets veranderen in de maatschappij. Mensen met een soa moeten niet langer vies worden aangekeken. Jammer genoeg wordt deze houding ook door de publieke voorlichting over soa’s bevorderd. Er wordt vooral gewaarschuwd tegen soa’s, met een grote nadruk op hoe dom onbeschermde seks is. Het kan immers de meest enge aandoeningen veroorzaken.

Hoewel het goed is om mensen te wijzen op het belang van beschermde seks, duwt deze eenzijdige toon soa’s verder in de taboesfeer. Als mensen het gevoel hebben dat ze dom, slordig of zelfs vies zijn, zullen ze later of zelfs helemaal geen hulp zoeken voor hun probleem. Met alle medische en psychische gevolgen van dien.

Bron: volkskrant

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*