SOA’s in islam: gevoelig

De grootste groep moslims in Nederland zijn de Marokkaanse en Turkse Nederlanders. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking is islamitisch. De Koran geeft aan dat seks uitsluitend mag binnen een huwelijk tussen een man en een vrouw. Beide geslachten mogen absoluut geen seks bedrijven voor het huwelijk. Je moet dus maagd blijven. Dit heeft een grote invloed op de seksbeleving.

In het dagelijks leven is het best vaak anders. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Jongens zijn stoer als ze seks hebben gehad, maar meisjes worden als losbandig en makkelijk gezien. Islamitische jongens hebben dus vaak seks met meiden buiten hun gemeenschap om, omdat ze het wel belangrijk vinden dat ‘hun meisjes’ maagd blijven. Wat betekent dit dan concreet? Juist ja, dat er een dubbele moraal heerst!

De Koran is helder over kwesties rondom seks. Maar hoe zit dat met tongzoenen? En met orale seks? Veel islamitische jongeren hebben hier vragen over die ze vaak niet echt uitspreken uit schaamte of angst om buitengesloten te worden.

Neem bijvoorbeeld een maagdenvlies. Tijdens de ontmaagding zou dit vlies moeten scheuren en de vrouw moeten bloeden. Dit is een mythe. Ten eerste is het maagdenvlies geen vlies, maar een randje weefsel dat als een kraag rondom de ingang van de vagina zit. Ten tweede bloedt het grootste deel van de vrouwen tijdens de eerste keer seks NIET. Sommige meisjes hebben toch stiekem seks. Zij nemen contact op met klinieken om weefsel te laten herstellen. In wezen valt er niks te herstellen. Het randje weefsel wordt gewoon strakker gemaakt. De kans dat het meisje gaat bloeden is dan juist groot, omdat de ingang veel kleiner is.

In iedere gemeenschap bestaat het fenomeen ‘roddelen’. Verschillen in hoe belangrijk een groepsgevoel is, bestaan wel. In veel culturen waarin de islam de boventoon voert, staat eer centraal. In individualistische culturen als die van Nederland en Zweden is dit niet het geval. Familie-eer speelt dus een belangrijke rol in de Turkse en Marokkaanse cultuur. Ze zijn bang dat de familie ter schande wordt gemaakt. De grote vraag die vaak door het hoofd spookt is dan ook ‘’wat vindt de familie ervan?’’ of ‘’wat vinden anderen ervan?’’.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*