Soatest uit automaat

Een primeur voor een apotheker uit Den Haag. Hier liggen anonieme soatests in de automaat. Voor wie de test direct nodig heeft. Wie onveilig heeft gevreeën of bang is voor een geslachtsziekte kan vanaf volgende week in Den Haag een zelftest uit de muur trekken. Een apotheek op het Prins Hendrikplein hangt daarvoor een automaat aan de buitenmuur. De apotheek is de eerste van Nederland die soa-testen uit een automaat verkoopt.

Met de zelftests kun je jezelf controleren op soa’s als chlamydia, gonorroe, hiv en syfilis. “Mensen durven voor een test vaak niet naar de huisarts te gaan, of hebben er geen tijd voor. Bij de GGD kunnen lange wachttijden zijn,” legt apotheker Floor van Leersum uit aan Omroep West. “Er rust toch nog een flink taboe op.”

Een mooie ontwikkeling. Maar let op. Soa’s kun je niet direct opsporen. Er dient eerst een periode te verstrijken tussen risico en het testen. Deze periode ligt bij chlamydia op 14 dagen, bij gonorroe ook. En bij Hiv kan dit oplopen tot 90 dagen. Het heeft dus geen zin de test uit de muur te trekken als je gisteren onveilige seks hebt gehad. Tenminste als je direct wil testen. Natuurlijk kan je de test over 13 dagen prima gebruiken!

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*