Studenten grotere kans op geslachtsziekte

Voor middelbare scholieren breekt met het begin van hun studententijd een nieuw en uitdagend hoofdstuk in hun leven aan. Ze gaan op zichzelf wonen, brengen nachten op hun nieuwe studentenvereniging door en zitten de volgende ochtend uiteraard weer braaf in de collegebanken.  Toch brengt dit nieuwe leven ook wat gevaren met zich mee, zo blijkt uit onderzoek dat studenten een groter risico op een SOA lopen.

Wanneer jongeren beginnen met studeren krijgen zij ineens een hoop meer vrijheden waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om iemand mee naar huis te nemen. Doordat men in de studententijd een hoop nieuwe mensen leert kennen en de meeste studenten wel van een alcoholische versnapering houden ontstaan er ook sneller seksuele relaties.

Slecht gesteld met de kennis

Jammer genoeg is het over het algemeen slecht gesteld met de kennis van studenten over condoomgebruik bij orale seks en soa’s. Dit lieten medewerkers van de jongerenafdeling van verslavingszorginstelling Vicatas weten. Het overgrote deel van de studenten denkt bijvoorbeeld dat de meeste seksueel overdraagbare aandoeningen vrij onschuldig zijn, terwijl bijvoorbeeld chlamydia bij vrouwen tot onvruchtbaarheid kan leiden.

SOA Thuistest

Er heerst helaas ook veel schaamte onder studenten wat betreft het doen van een soa-test, zij zien vooral op degen de vragen die voorafgaand aan het onderzoek worden gesteld. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om gewoon thuis volledig anoniem een soa- test uit te voeren, hiervoor hoef je dus niet naar een huisarts of GGD-instelling. Mannen dienen voor deze soa test hun ochtend urine op te vangen en vrouwen kunnen met behulp van het bijgeleverde wattenstaafje een vaginale swap af te nemen. Dit monster kan vervolgens worden opgestuurd naar een laboratorium waar het onderzoek plaatsvindt.  Na vijf werkdagen kan men online de uitslag van het onderzoek aanvragen.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*