Syfilis – symptomen en behandeling

Syfilis is een vrij ernstige soa die wordt veroorzaakt door een bacterie. In 2012 werd bij 571 mensen de diagnose infectieuze syfilis gesteld, dit komt overeen met 0,5 procent van alle mensen die zich bij een testlocactie van een regionaal platform hebben laten testen. Hiermee staat syfilis op de zevende plaats als het gaat om het aantal jaarlijkse soa besmettingen

Besmetting met Syfilis

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie die zich in eerste instantie in de vagina, de penis, in de anus en soms in de mond nestelt. Waar de infectie zich precies bevindt is afhankelijk van de manier waarop is gevreeën. De bacterie kan zich vervolgens door het hele lichaam verplaatsen.

Symptomen van Syfilis

Na een periode van twee tot twaalf weken ontstaan er zweertjes op de plaats waar  de infectie zich bevindt. Dit kan op of in de penis zijn, in de vagina, in de anus of in de mond. Deze zweertjes kunnen ongeveer een centimeter groot worden en  hard aanvoelen. Daarnaast zijn de zweertjes vaak pijnlijk. Omdat de zweertjes soms in de penis of vagina zitten, zijn zij soms erg moeilijk zichtbaar. Vaak zijn de lymfeklieren in de buurt van de zweertjes opgezet. Meestal verdwijnen de zweertjes na twee a drie weken, maar de ziekte blijft wel in het lichaam aanwezig. Na enkele weken tot enkele maanden is de bacterie via de bloedbaan door het hele lichaam verspreid.

De volgende symptomen kunnen zich dan voordoen:

  • Vlekjes op de huid over het gehele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen. Deze vlekjes verdwijnen ook vanzelf. De ziekte verdwijnt echter niet;
  • Grieperig gevoel: hoofdpijn, keelpijn, moeheid, temperatuurverhoging;
  • Haaruitval, waardoor kale plekken op het hoofd ontstaan;
  • Oogklachten met oogbolontsteking en gezichtsverlies;
  • Een soort wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus.

Gevolgen van Syfilis

Wanneer je je tijdens de eerste symptomen niet hebt laten behandelen, dan kom je in het zogenaamde sluimerstadium terecht. Je merkt niets meer van de infectie, maar de bacteriën zijn nog steeds in het lichaam aanwezig. Gedurende één a twee jaar kun je de ziekte hierdoor nog aan anderen doorgeven. Door middel van een bloedtest kun je te weten komen of je bent geïnfecteerd.

Wanneer je enkele jaren met de ziekte rondloopt kunnen je organen worden aangetast. Denk hierbij aan het hart, de aorta, de hersenen, het ruggenmerg en de botten. Dit kan verlammingsverschijnselen, ontstekingen, geestelijke achteruitgang en vaatverandering tot gevolg hebben.

Behandeling van syfilis

Gelukkig bestaat er een behandeling voor syfilis, de bacterie wordt hierbij door middel van kleine penicilline-injecties gedood. Na de behandeling moet je je nog één tot twee jaar laten onderzoeken. Wanneer de behandeling is afgerond kun je je partner(s) niet meer besmetten. Tijdens de behandeling is dit echter wel mogelijk, let hiermee dus op!

 

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*