Trichimonas – symptomen en behandeling

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening waarbij er een ontsteking van de plasbuis, vagina of blaas kan ontstaan. Trichomonas is niet ernstig en kan gelukkig eenvoudig worden behandeld. De SOA is wat minder bekend in Nederland, maar jaarlijks raken er toch zo’n 2.000 mensen besmet met deze geslachtsziekte.

Besmetting trichomonas

Trichomonas wordt veroorzaakt door micro organismen die door seksueel contact kunnen worden overgedragen. Maar het is ook mogelijk om trichomonas op te lopen door de handdoek of het washandje van iemand met een trichomonasbesmetting te gebruiken. Het is echter niet mogelijk om besmet te raken door uit hetzelfde glas te drinken van iemand met een besmetting. Ook leidt zoenen met iemand die trichomonas heeft niet tot besmetting.

Symptomen trichimonas

Zowel mannen als vrouwen merken vaak jaren lang niets van een trichomonas besmetting. Vooral mannen merken vaak weinig tot niets van de infectie. Wel kunnen zij last hebben van een branderig gevoelig bij het plassen wanneer de infectie een irritatieplek rond het plasgaatje of ergens anders op de eikel  veroorzaakt.

Vrouwen hebben over het algemeen iets vaker last van klachten dan mannen. Zo kan de vagina erg jeuken en een soms onaangenaam ruikende geelgroene afscheiding veroorzaken wanneer deze is ontstoken.  Daarnaast kunnen de schaamlippen en de binnenkant van de vagina rood, opgezwollen en pijnlijk zijn.  Hierdoor kan het plassen zeer doen.

Gevolgen van trichomonas

De reden dat er onder Nederlanders niet zo heel veel bekend is over trichomonas, is dat de gevolgen van deze soa vrij onschuldig zijn. Toch is het wel vervelend (zie het stukje symptomen hierboven) en kun je anderen er ongewild mee besmetten.

Behandeling trichomonas

Trichomonas kan vrij eenvoudig met een eenmalige dosis antibiotica worden behandeld. Hierbij is het wel belangrijk dat je de adviezen van de dokter goed opvolgt, zo mag je op de eerste dag van de behandeling geen alcohol nuttigen en is het niet verstandig om tijdens de behandelingsperiode seks te hebben.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*