Veel aanbieders van soa-test geldkloppers

De prijs van een chlamydia test varieert tegenwoordig van €40 tot maar liefst €300. Huisarts en hoogleraar soa en hiv Jan van Bergen zou graag zien dat de dure soa-tests verdwijnen, hij noemt het gedrag van aanbieders dan ook ‘geldklopperij’ en ‘zakkenvullerij’. Het is volgens hem de taak van de overheid en verzekeraars om in te grijpen.

Volgens hem rekenen de laboratoria waar de chlamydiatests worden onderzocht ‘exorbitante bedragen’. Een geautomatiseerde test zou eerder 15 dan 40 of 50 euro moeten kosten, laat staan 300’, aldus Van Bergen. Van Bergen wijst op het feit dat de dure test tot onnodige kostenstijgingen in de zorg leiden, die hij schat op maar liefst enkele tientallen miljoenen per jaar.

Sommige labs rekenen de prijs van een handmatig proces of testen ongevraagd ook op andere soa’s. Hierdoor schieten de prijzen omhoog, waardoor de eerder genoemde bedragen niet zelden voorkomen. Van Bergen denkt dat de labs deze werkzaamheden zien als een ‘extra makkelijke bron van inkomsten zonder dat daar extra werk tegenover staat’.

Niet testen

Veel mensen besluiten zich tegenwoordig vanwege de hoge bedragen niet te laten testen, de kosten hiervoor vallen namelijk vrijwel altijd onder het eigen risico. Het gevolg hiervan is dat zij met de ziekte blijven rondlopen. Hierdoor krijgen ze mogelijk te maken met complicaties en kunnen zij de soa eenvoudig doorgeven aan hun bedpartner(s). Daarnaast kiezen sommigen  voor de goedkope en onbetrouwbare doe-het-zelftesten die niet naar een laboratorium hoeven te worden gestuurd.

Ook zullen steeds meer mensen zich laten door de gratis soa-poli’s van de GGD. Van Bergen benadrukt echter dat deze poli’s hier niet voor bedoeld zijn, ‘ze zijn er voor risicogroepen en aanvullend op de huisartsenzorg.’

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*