Waarom blijft SOA testen een taboe?

In Nederland wordt geëxperimenteerd met sex en drugs, prostitutie is legaal en een bezoek aan de psychiater is tegenwoordig hip. Programma’s als spuiten en slikken laten al zien dat wij ons graag laten confronteren en  graag het dialoog aan gaan over soms zeer intieme onderwerpen.

Ondanks de ruimdenkende geest van de gemiddelde Nederlander valt het mij op dat omtrent SOA’s monden automatisch worden gesnoerd en men niet weet hoe snel zij over moeten stappen op een nieuw gespreksonderwerp.

Dit verbaast mij. In een wereld waar de ‘fitgirls’ en ‘fitboys’ hoogtijdagen vieren, quinoa en groentesappen niet aan te slepen zijn, mindfullness trainingen populairder zijn dan ooit,  het praten over een gezond voortplantingsorgaan nog steeds taboe is. Kunnen wij niet collectief besluiten dat het cool is om ook daar beneden clean en gezond te zijn?

Sinds de opmars van social media sites als Tinder en Grindr is het aantal Soa’s aanzienlijk gestegen, simpelweg omdat seks toegankelijker wordt.  De acceptatie voor het afnemen van een SOA test blijft echter uit. In 2015 zijn is het aantal mensen die een soa hebben gestegen tot 17,2 %. Dit is uiteraard een percentage gebaseerd op de mensen die zich überhaupt getest hebben. Tegelijkertijd neemt de toegankelijkheid voor het laten afnemen van een test af door strenge restricties van de GGD die opgelegd zijn door de overheid. Vorig jaar was dit een daling van 3% en dit percentage zal waarschijnlijk verder afnemen.

In Londen zijn er meerdere gespecialiseerde privé klinieken op het gebied van Soa’s, het lijkt hier meer geaccepteerd te zijn.

Ik heb nu in Nederland (Amsterdam) en dergelijke kliniek opgericht genaamd Onedayclinic, de aanvragen zijn bijna niet meer te managen. Niet eens perse het consult, maar puur het beantwoorden van telefonische vragen houd mij bezig. Men weet bar weinig over soa’s, hoe je deze krijgt en wat de gevolgen kunnen zijn. In een tegenwoordige tijd waar kennis een algemeen goed is sta ik versteld van de onwetendheid op dit gebied.

Ik wil graag bijdragen aan het doorbreken van het taboe rondom Soa’s, ik ben mij er echter dondersgoed van bewust dat ik alleen de oorlog niet zal winnen.

Wie ben ik: Mijn naam is Amit Atwal, Studie medicijnen, afgestudeerd in 2008. Veel ervaring opgedaan bij de cardiologie en interne geneeskunde waarna ik begon te werken bij de GGD soa poli. Daar kwam ik tot de ontdekking dat een grote groep niet in aanmerking komt voor een SOA test bij dit gemeentelijke instituut. Het afnemen van een test bij je eigen huisarts is voor velen te hoogdrempelig.

Vanaf 19-05-2015 heb ik de prive kliniek onedayclinic opgestart waar men voor een zeer scherpe prijs een (anonieme) soa test kunnen laten afnemen en binnen max 2 werkdagen al een uitslag binnen hebben.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*