Wanneer een SOA test doen?

Seksueel Overdraagbare Aandoening ofwel een SOA. Of in één woord: geslachtsziekte. Een geslachtsziekte kan heel vervelend zijn, en de gevolgen zeker ook. Soms levenslang. Er zijn verschillende soorten SOA die je kunt krijgen door verschillende soorten seks (beffen, pijpen, penis in de vagina of anus). HIV (en Aids) maar ook chlamydia zijn voorbeelden van SOA die door seks zonder condoom overgedragen kunnen worden, en waar je je leven lang last van kunt hebben.

Er zijn geslachtsziekten waarmee je (of je partner) besmet kunnen zijn zonder dat er klachten zijn. Ondertussen kun je de ziekte wel overdragen op je sekspartner. Of… je partner kan een SOA overdragen op jou zonder dat hij of zij weet besmet te zijn. Als je zonder condoom seks hebt, loop je risico een SOA te krijgen. Ook als je sekspartner zegt dat hij of zij geen SOA heeft. Daarom is het zo belangrijk om condooms te gebruiken als je gaat vrijen of pijpen! Voor beffen bestaan beflapjes. Niet alle SOA zijn zo altijd voor 100% te voorkomen, maar het is het beste dat je kunt doen.

Als je zonder condooms wilt gaan vrijen is het slim om eerst beiden een SOA test te doen. Andere redenen om een SOA test te doen zijn:

  • Als je onveilige seks hebt gehad
  • Als je seks hebt gehad en klachten hebt die op een SOA wijzen

Afhankelijk van de soort seks kan worden bepaald op welke SOA je moet testen. Voor veel SOA is er een incubatietijd. Zo kun je bijvoorbeeld chlamydia pas betrouwbaar testen na 10 dagen na het sekscontact.

Hoe kun je een SOA test doen?

Voor een SOA test kun je terecht bij je huisarts en bij veel GGD’s. Voor jongeren tot 25 jaar biedt Sense onder voorwaarden kosteloos een SOA-test an via GGD’s. Jaarlijks laten ruim 70.000 mensen zich testen bij de GGD, en ruim 150.000 mensen doen een SOA-test bij hun huisarts. Een SOA test doen is dus niet raar. Integendeel: het is verstandig! Op internet zijn ook SOA-tests te koop, maar pas daarmee op: veel goedkope testsetjes zijn niet betrouwbaar, zo bleek uit onderzoek van SOA-Aids Nederland.

Voor een betrouwbare uitslag dient (afhankelijk van de soort test) urine, bloed of een uitstrijkje van de vagina, anus of keel te worden getest op SOA door een laboratorium. Als je niet naar een huisarts of Sense-spreekuur wilt, kunt of durft, dan kun je een professionele SOA-test online bestellen. Zo’n SOA-test is wat duurder, maar wel veel betrouwbaarder en biedt de beste zekerheid.

Deze SOA test kun je thuis doen en gratis opsturen naar een professioneel laboratorium. Binnen 2 tot 3 dagen ontvang je dan de uitslag per e-mail of SMS. Belangrijk hierbij is dat je altijd vragen kunt stellen en advies kunt vragen (bia telefoon, whatsapp en e-mail) zonder dat je hiervoor extra moet betalen.

Wat als je een SOA hebt?

Als uit een test blijkt dat je een SOA hebt, dan is het heel belangrijk dat je degene(n) waarmee je seks hebt gehad dit snel laat weten. Dan kan ook hij of zij een test doen en verdere verspreiding voorkomen. Indien de SOA-test is gedaan door de huisarts of GGD, of als je een professionele test online hebt gebruikt, dan zul je geïnformeerd en geadviseerd worden over de te nemen stappen. Bijvoorbeeld voor een kuur om de SOA te behandelen.

Seks is de normaalste zaak van de wereld. Een SOA kun je voorkomen, maar niet altijd. Heb je risico gelopen, zorg dan dat je weet waar je aan toe bent (en de ander ook). Dit kan heel veel ellende besparen.

Richard Spooren

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*