Zika… Gevaarlijk of niet?

Wat doet zika?
Het lijkt erop dat er nog een plaaggeest is die seksueel overdraagbaar is, namelijk het zikavirus. Dit virusje brak uit in mei 2015 in Brazilie. Tot op heden heeft zika zich razendsnel verspreidt over Midden- en Zuid-Amerika.

De gevolgen
Zika is een virus dat je krijgt door muggenbeten en is waarschijnlijk ook nog eens een SOA, zij het in zeldzame gevallen. Zika is niet bedreigend voor volwassenen. Als je eenmaal drager bent, krijg je koorts en uitslag. Na een weekje ben je lichamelijk wel weer aangesterkt.

Voor het eerst
Het allereerste zikageval is in de zomer van 2015 geconstateerd in Amerika. Zika komt helaas veel voor in de getroffen gebieden. Er is verder niet veel bekend over het virus, noch is het bekend of het kan zorgen voor bijvoorbeeld miskramen.

Steeds meer gevallen
Het aantal mensen dat hiermee is besmet, groeit helaas gestaag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht dat zika op veel plekken in Amerika zal opduiken. Een oplossing is er tot nu toe niet voor gevonden. Het RIVM in Nederland heeft 12 meldingen ontvangen van mensen die besmet zijn. Die personen waren reizigers uit Suriname. Om die reden zou het nog wel eens zo kunnen zijn dat meer Nederlanders het virus hebben. Zika is niet besmettelijk.

Maatregelen voor jezelf
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken ziet echter geen reden de reisadviezen aan te passen. Je kunt dus gewoon reizen naar de plekken waar het voorkomt. Er is geen zikavaccin. Draag vooral bedekkende kleding en smeer je goed in met een muggenwerend middel.

De uitbraak van zika leidde tot ‘een discussie’ over of we muggen moeten uitroeien voor eens en altijd. Waar het ene individu pleit voor totale vernietiging, zegt een andere persoon dat dat geen goed idee is.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*