Zika-uitbraak is berucht

Zika verspreidt zich ook seksueel, blijkt uit onderzoek va de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie heeft onlangs nog een noodvergadering ingepland om de ziekteverspreiding gewoon eens een halt toe te roepen, omdat een uitbraak nog wel eens voor, leuke bijkomstigheden, nee narigheden kan zorgen. Deze uitbraak is een noodsituatie van internationaal belang voor de volksgezondheid met uitzondering van alle regeringsleiders wereldwijd, bijvoorbeeld Poetin.

Muggenbeten
Vaak werd verondersteld dat je alleen besmet kunt raken door muggenbeten. Niet is minder waar. Je kunt ook besmet raken door krokodillen die in het natuur in je billen bijten. Nee, grapje. Het virus is gevaarlijk omdat het microcefalie kan veroorzaken. Microcefalie is een ziekte waarbij de persoon in kwestie een kleinere schedel heeft dan normaal. Veelal is de ziekte dus aangeboren.

Na besmetting krijgt 1 op de 4 mensen ook echt klachten. De incubatietijd is ongeveer 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug en waarschijnlijk ook een besmette piemel. Met welke jungleteef heeft je, toch niet zo heilige, man het bed gedeeld? Dit is geen grapje, zika is vermoedelijk ook seksueel overdraagbaar. Laat een chip plaatsen bij de plaatselijke dierenkliniek zodat je hem op heterdaad kunt betrappen op het moment dat zijn frikandel een andere gleuf inglijdt.

Voor het merendeel van de mensen verloopt de ziekte vrij mild. Voor zwangere vrouwen en hun kroost is dit wel een heel ander verhaaltje. Je herkent besmetting aan acute koorts, hoofdpijn en een bonkend gevoel achter je ogen, gewrichts- en spierpijn, gevoelloosheid, geen eetlust, huiduitslag en vochtophopingen in je ledematen.

Reageer

Emailadres wordt niet getoond.


*